hem | konstnärsmaterial | inramningar | galleri | om oss | kvalitetsfilosofi

 

Tävlings-tavlor

 

Ewerts Konst Ramar är en av de främsta konstinramningsverkstäderna i landet om man ser till dess placeringar i inramningstävlingar. Vi har placerat oss i topp under samtliga tävlingar som hållits i landet.

De tre SM tävlingar som har varit har vi placerat oss på delad fjärde plats två gånger och på andra plats en gång, med andra ord så är vi näst bäst i landet.

RAMIAs jurybedömda tävlingar har vi placerat oss på topp fem listan samtliga gånger, oftast på en andra och tredje plats.

 

Våra prispokaler


Så här går en tävling till

SM

Alla företag i branchen får en inbjudan att deltaga. Vill man vara med får man köpa ett grafiskt blad från tävlingsledningen. Alla deltagare ska ha samma motiv så grundförutsättningarna är de samma. Motivet får man skickat till sitt företag någon vecka innan tävlingen så man hinner göra inramningen i lugn och ro i en lokal man känner sig hemma i. Att vara rammakare handlar inte om att stressa ihop en inramning på tid.

När inramningen är klar skickar man den till tävlingsledningen där omröstningen kommer att hållas. Alla bidrag skickas anonymt med ett igenklistrat kuvert på baksidan av tavlan där man lagt en lapp med rammakarens namn och företag.

Röstningen går till så att branschfolk blir inbjudna till en trevlig social afton . Man går och studerar de olika alstren och röstar på den man tycker är skickligast och snyggast utförd.

Tyvärr har inget SM anordnats sedan 2004.

Årets inramning

RAMIA:s tävling går till som ovan men med den skillnaden att omröstningen görs i två olika kategorier. Dels av en jury bestående av konservatorer, professionella rammakare, leverantörer samt konstnären till bilden. Samt av publiken. Tävlingen hålls på en publikmässa som ex Artfair eller Hemmässan.

Juryn bedömer hela inramningen med ett poängsystem. Poängen är mellan 1-6 och ges på allt. Gering, hoppsättning, val av material, färgkombination, val av glas, hantverksmässigt utförande, montering av bild, val av passepartout, skärteknik av passepartout, baksida, val av upphängning mm. De går igenom allt. Sista punkten är estetiskt helhetsintryck.

Publiken röstar helt enkelt på den de anser är snyggast. När folket går omkring i montern brukar de efter någon minut utbrista, ”Men titta, det är ju samma motiv”.

Det är så att olika inramningar på samma motiv gör två helt olika tavlor.

RAMIA:s tävling är enormt utvecklande då man lär sig vad juryn tittar på samt vad publiken gillar.

Utöver bra placeringar har vi fått utmärkelser som ”Konservatorns favorit” samt ”konstnärens hedersomnämnande”.